De oude Mathieu Molemaker slijt zijn dagen in eenzaamheid, tot op een dag de bel gaat. Vanuit de erker gluurt hij naar buiten. Op de stoep staat een hem onbekende, jonge vrouw. Ze kijkt opzij en ziet hem half verscholen achter het gordijn. Betrapt. Ze glimlacht en wijst naar de voordeur. Even later doet hij open. ‘Ik ben Mischa, Mischa Versteeghe. We worden buren. Ik kom alvast kennismaken.’
Mischa komt daarna vaker op bezoek en Molemaker raakt steeds meer in de ban van haar. Als het spaak loopt tussen Mischa en haar partner Mark, vindt ze tijdelijk onderdak bij Molemaker. Beiden bewaken hun grenzen. Of toch niet?

Een subtiel verhaal over ouderdom en verlies, over liefde en verlangen en de kwetsbaarheid van relaties, Een verhaal dat zich afspeelt tegen de actuele achtergrond van een wereld in roerige tijden.

Freek van Apeldoorn: Mischa
ISBN: 978 94 649 2829 7
Januari 2024
Paperback: 215 pagina's
Prijs: € 19,95
Uitgave: Brave New Books

Koop nu

 

indeboekenkast:
'In zijn boeken geeft Van Apeldoorn blijk van inzicht in menselijke relaties en de liefhebbers van psychologische diepgang zullen niet teleurgesteld worden tijdens het lezen. Heel subtiel worden we op de hoogte gebracht van de gevoelswereld van Mathieu via een dagboekje van de bovenbuurvrouw, maar ook de gesprekken tussen Mischa en Mathieu geven een dieper inkijkje. Het verlangen van een oude eenzame man naar intimiteit wordt invoelend beschreven.
Mischa leest, ondanks dat er weinig gebeurt, heerlijk vlot. Je blijft met je aandacht in het verhaal. De auteur is in staat begrip op te roepen voor de beweegredenen van eenzame mensen, zonder dat er een oordeel geveld wordt over deze bijzondere band tussen de twee hoofdpersonen.
Mischa is een roman met veel psychologische diepgang waarin ouderdom en eenzaamheid belangrijke thema’s zijn, op een manier beschreven die voelbaar maakt wat er zich afspeelt zonder dat ieder gevoel uitgebreid behandeld wordt. Het verhaal komt binnen.'

hebban:
De problematiek die Freek van Apeldoorn in deze roman probeert duidelijk te maken is die van het ouder worden, van de eenzaamheid door het verlies van je echtgenote en van keuzes die je wel of niet zou moeten maken. Door zijn vlotte manier van vertellen levert dit een verhaal op waarmee je als lezer geconfronteerd wordt met vraagstukken over hoe om te gaan met intieme gevoelens en de morele keuzes die gemaakt moeten worden.

Bazarow - Alles over boeken:
Mischa is de vierde roman van Freek van Apeldoorn. Net als in zijn vorige romans is duidelijk dat hij bij het schrijven gebruik maakt van zijn jarenlange ervaring op het gebied van de psychologie en dat het menselijk gedrag weinig geheimen voor hem kent. De gedragingen van zijn personages gaan vaak net over een bepaalde grens heen, waardoor je als lezer wordt uitgedaagd om buiten je eigen kader te denken. Dit maakt het lezen van zijn romans tot een waar avontuur.